
Bij De Haan koop je kruiden en specerijen met een verhaal.
‘simpele keukenkruiden- en specerijen waren nog nooit zo interessant’
-
Romeinse gebruiken
Wat voor gebruiken hadden de Romeinen en hoe zette ze specifieke kruiden in voor hun welzijn? Was het alleen om een maaltijd te voorzien van smaak of waren er nog andere dingen die ze belangrijk vonden? Wie had ooit gedacht dat Peterselie toen werd gebruikt om een kruidenkorst van te maken om vis- en vlees te conserveren. Of dat Bonenkruid niet alleen lekker was, maar ook hielp bij het beter kunnen verteren van de rijke vis- en vleesgerechten.
-
Specerijen in de Gouden Eeuw
Tijdens de Gouden Eeuw floreerde Aardenburg als handelstad Rodanborg en werden er specerijen verhandeld via het water dat een deel van de stad omringde. Welke specerijen waren toen in trek, waar komen ze vandaan en waar werden ze voor gebruikt? Wat nu beschouwd kan worden als simpele toevoegingen zoals noodmuskaat, kruidnagel, zwarte peperkorrels en kaneel, waren toen specerijen waar exorbitante prijzen voor werden gevraagd.
-
Waardevolle kennis
Wanneer het gaat over ons eigen welzijn kunnen we heel wat leren van gebruiken die van oudsher werden ingezet. Welke eigenschappen bezit een kruid of specerij en hoe kunnen we daar ons voordeel mee doen? Wanneer je bepaalde kruiden en specerijen combineert kun je er alvast heerlijke thee van zetten en niet-te-versmaden gerechten mee op tafel toveren. Daar word je blij van!
Rituelen met een knipoog naar onze voorouders
De Romeinen, De Vikingen, De Middeleeuwen. Allemaal belangrijke tijdsspannen die Aardenburg op de kaart hebben gezet waardoor we vandaag de dag de oudste stad van Zeeland genoemd mogen worden.
Nog voor De Romeinen bewoonden De Kelten onze streek die met hun gebruiken de allesveroverende Romeinen een voorzet hebben gegeven. De Romeinen namen maar al te graag iets over wanneer men het gevoel had dat dit wel eens handig zou kunnen wezen voor het volk en goten daar hun eigen sausje overheen. Iets wat in de loop der tijden door meer volkeren en geloofsbelijdenaars is gedaan.
Denk aan Nehalennia, de Godin van de Vruchtbaarheid, Zij is door De Romeinen omgedoopt tot Godin van de veilige Zeereizen, terwijl ze vermoedelijk vanuit het Germaanse of Keltische geloof afkomstig is en daar een andere betekenis droeg. Tenslotte: als er baat is bij geloof in iets groters dat ons helpt, leidt en beschermt, dan is het gerechtvaardigd om daar kracht en liefde uit te putten wanneer dit bijdraagt aan ons welzijn! Iets wat al zo gaat sinds mensenheugenis. Op die manier krijgen Goden, Godinnen en gebruiken telkens een andere, voor die tijd toepasselijke betekenis.
Om die reden leek het ons leuk om het gedeelte wat betrekking heeft op de eet- en welzijnsgebruiken onder de loep te nemen en te ontdekken wat wij hiervan kunnen leren. Hoe we deze wijsheid vandaag de dag nog kunnen inzetten om daar een blij en gelukkig mens - of een nog blijer en gelukkiger mens - van te worden.
We hebben gekozen voor het prikkelen en strelen van de zintuigen en dit doen we op verschillende manieren. Bij De Haan tref je een aanbod aan bekende smaakmakers met een knipoog naar vervlogen tijden, passend bij het huidige seizoen. Kook er een heerlijke maaltijd mee, drink er een kopje thee van en steek een gezellig kaarsje aan. Een passend ruikertje erbij en voel hoe blijdschap zich meester maakt. Missie geslaagd! Want zeg nou zelf: iets met door de maag gaan en liefde? Das altijd een fijn ritueel. Net als theedrinken, in bad gaan, mediteren en yoga beoefenen, genieten van een goed boek, samen eten, bijpraten met vrienden. Dat soort rituelen zijn goud waard!
